top of page
  • Foto van schrijverCheyenne van Walsum

Ruud Bols

Bijgewerkt op: 6 mei

In 1963 geboren op een boerderij in Zuidoost Drenthe en in 1987 naar de politieschool te Harlingen gegaan: Ruud Bols is inmiddels al bijna 40 jaar politieagent. Sinds 2008 is hij wijkagent van drie wijken in Spijkenisse en samen met zijn collega Patrick is hij waarnemend wijkagent van de Gildenwijk. Dankzij deze functie is hij in Nissewaard een belangrijk contactpersoon in de driehoek van de gemeente, de politie en de vrijwilligers van de buurtpreventie.


Van bouwkunde naar wijkagent

Ruud heeft altijd wel de ambitie gehad ooit in uniform te lopen, maar het is nooit zijn drijfveer geweest. Na het voorgezet onderwijs ging hij naar het MTS en voltooide hij de opleiding weg- en waterbouwkunde. Jong en gediplomeerd zette hij zijn zinnen op de functie uitvoerder in de bouw, maar toen werd Ruud opgeroepen voor zijn dienstplicht. Ruud kwam terecht bij de cavalerie en in plaats van uitvoerder, werd hij huzaar. Als schutter in een kleine ruimte in een tank, bracht hij daar enige tijd door tot hij een nieuwe baan had. Die nieuwe baan werd bij de grootste werkgever van Nederland: de politie. Ruud verhuisde van Emmen naar Brielle en begon daar zijn avontuur bij de Rijkspolitie. Hij werkte ruim 25 jaar bij het basisteam Haringvliet en ontmoette in die periode zijn vrouw, waar hij 2014 een zoontje mee kreeg. Van ME naar Vreemdelingenzaken, van noodhulp surveillancedienst naar algemeen brigadier, Ruud leerde door. Hij werd wijkagent in Rockanje en in 2008 kwam hij als wijkagent in Spijkenisse werken. Daar ervaarde hij een compleet nieuwe beleving: onze buurtpreventie.


De driehoek

In de periode dat Ruud wijkagent werd in Spijkenisse, liep de buurtpreventie alleen nog maar in de Akkers-Gaarde. Dit was zo’n succes, dat de wijken Akkers-Voorde en Akkers-Dreef volgden; de wijken waar Ruud wijkagent was. Daardoor heeft Ruud dit initiatief van dichtbij zien groeien tot het onmisbare netwerk dat het nu is.

‘Deze vrijwilligers dragen echt bij aan het grote goed van de wijk,’ vertelt Ruud met een grote glimlach op zijn gezicht. ‘Als je buurtpreventie ziet, zie je leven in een wijk.’

Ruud kan er enorm van genieten dat er zoveel mensen zich zodanig betrokken voelen bij hun wijk, dat zij vrijwillig de belangrijke taak op zich nemen de leefbaarheid van hun wijk te waarborgen.

Juist omdat deze vrijwilligers zo belangrijk zijn, doet het Ruud goed om te zien hoe uitstekend dit gefaciliteerd wordt door de gemeente. De lopers staan tijdens hun dienst in directe verbinding met de meldkamer van de politie, de vergaderingen geven mogelijkheid de meest spraakmakende gebeurtenissen met elkaar te delen en defecte verlichting of losliggende tegels worden snel aangepakt.

‘Als niemand iets meldt, gebeurt er niets. En dat gebeurt in Spijkenisse dus niet,’ zegt Ruud trots.


Verlengstuk van de politie

Wat Ruud ook fijn vindt aan de buurtpreventie, is dat het surveilleren door de buurtpreventielopers in de wijk echt bijdraagt aan de veiligheid ervan. ‘Dankzij de buurtpreventie heb je een extra paar ogen rondlopen, en dat kan ons ook enorm helpen bij een vermissing, een opsporing of een andere belangrijke melding,’ zegt Ruud. ‘En ondanks dat we wegens privacy redenen de lopers helaas niet alle informatie kunnen geven, lukt het hen alsnog heel vaak de politie echt te helpen.’

De buurtpreventielopers zijn buurtbewoners die geen politieagenten zijn, maar vrijwilligers uit de wijk. Nu wordt er natuurlijk niet verwacht dat een loper zomaar op een verdachte situatie af moet stappen, maar omdat zij in directe verbinding staan met de meldkamer kan er van een veilige afstand toch weleens polshoogte genomen worden. De lopers van de buurtpreventie hoeven zelf niet op te treden, maar door de melding van de buurtpreventie kan de politie wellicht sneller reageren op een melding of misschien zelfs een overtreding of misdrijf voorkomen.


Boodschap aan de lezer

‘Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd, maar…’ gaf Ruud zijn draai aan de cliché, ‘dat wil natuurlijk niet zeggen dat er alleen maar gelachen wordt op een dag. Je komt ook veel verdriet, boosheid en andere emoties tegen.’

Ruud gaat niet feilloos door het leven, maar dankzij al die ervaringen tijdens zijn politiewerk, kan hij veel mensen helpen. ‘Mensen kunnen van mij leren en ik leer zeker van andere mensen.’

En iemand helpen, dat is voor Ruud het mooiste wat er is.Ruud Bols in politie-uniform
Ruud Bols

7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page