top of page
  • Foto van schrijverCheyenne van Walsum

Aad Beerens

Bijgewerkt op: 15 apr.

Geen woorden maar daden

Aad Beerens is met een echte ‘geen woorden, maar daden’ mentaliteit opgegroeid naast de Kuip en heeft daar jarenlang met alle plezier in de omgeving gewoond en gewerkt. Ook toen hij 42 jaar geleden naar Spijkenisse verhuisde.

Hij begon zijn carrière als automonteur, ging daarna voor een sleepdienst werken en heeft vervolgens 37 jaar het wagenpark van een bouwbedrijf beheerd.

Toen dit bouwbedrijf onderdeel werd van Facilicom, mocht Aad ook voor andere aangesloten bedrijven hun wagenpark beheren. Via deze weg groeide hij door tot facilitair manager en uiteindelijk werd Aad een veiligheidscoördinator die bedrijven door het hele land mocht controleren, begeleiden en onderwijzen op het gebied van veiligheid.

Aad had met zijn daden een hele carrière op het gebied van veiligheid opgebouwd.


Lieve woorden en daden

Met zo’n carrière zou je denken dat er geen tijd meer was voor andere dingen, maar voor Aad lag dat anders.

Hij trouwde 49 jaar geleden met de moeder van hun twee kinderen en is inmiddels een trotse opa van vier kleinkinderen.

Ondanks dat hij lange dagen op werk maakte, had hij altijd handen vrij thuis te klussen, in het huis van zijn kinderen te klussen of bij buren te helpen.

Het wekte daarom ook geen verbazing toen hij ongeveer twaalf jaar geleden op een buurt-barbecue werd uitgenodigd door twee lopers van de buurtpreventie om een keer mee te lopen. ‘

Waarom niet,’ dacht Aad en vanaf dat moment was het raak. Hij had een manier gevonden om al zijn kennis omtrent veiligheid toe te passen in zijn eigen wijk.

‘Je bent toch het extra paar oren en ogen van de politie en handhaving,’ vertelt Aad, die dankzij dit werk in directe verbinding staat met deze organisaties. Door zijn jarenlange ervaring met veiligheid valt het Aad snel op of een rolsteiger niet goed geklemd staat, of als er een ladder bij iemand op de schuur ligt waar een inbreker gebruik van kan maken.

‘Iedere burger kan zoiets melden,’ licht Aad toe, ‘maar niet iedereen is zich ervan bewust waarom bepaalde situaties onveilig zijn.’

Wanneer Aad zulke onveilige situaties signaleert, belt hij even aan bij de bewoners om ze te informeren of laat hij een briefje achter. Dit doet hij ook wanneer hij ziet dat iemand een sleutel in de deur heeft laten zitten, of als hij kostbare goederen in een auto aantreft, of als er een raam openstaat boven bijvoorbeeld een schuur of een vuilcontainer.

De buurtpreventie staat niet alleen voor het handhaven van orde en netheid, maar ook voor het waarborgen van veiligheid en het laten zien aan de buurtbewoners dat als je iets voor elkaar of de buurt doet, iedereen er beter van wordt.


Vervroegd pensioen

Inmiddels is Aad al zes jaar met pensioen, maar verveelt hij zich geen moment.

Vervroegd met pensioen gaan stond overigens niet in de agenda van deze bezige bij, maar kwam omdat zijn gezin tien jaar geleden het heftige nieuws kreeg te verwerken dat er een heel zware vorm van borstkanker bij zijn vrouw werd geconstateerd. Het leven van de familie veranderde zes jaar lang naar een levende hel van alle soorten behandelingen.

Het is pas sinds drie weken dat zijn vrouw eindelijk genezen is verklaard.

Sindsdien is er veel veranderd in het leven van Aad, maar Aad zelf niet. Die extra tijd heeft hij niet alleen gebruikt om voor zijn vrouw te zorgen, maar ook om extra tijd met zijn kleinkinderen te besteden, bij wie hij twee keer in de week met trots als scheidsrechter in het veld staat. Ook sleutelt hij nog graag aan de auto’s van zijn kinderen of vrienden, pakt hij klusjes aan van de buren die dat zelf niet meer kunnen uitvoeren, onderhoudt hij de vuilcontainers in de wijk en is hij roostercoördinator, meldingscoördinator en loper in het centrum van Spijkenisse.


De mooiste levensles die Aad uit de buurtpreventie heeft gehaald is dat iedereen iets voor elkaar en de buurt kan doen en als je dat daadwerkelijk doet iedereen van de resultaten kan genieten.

Zijn advies aan de lezer is daarom ook: zorg in je buurt dat je elkaar helpt en meldt het als er iets is, hoe klein de actie voor je gevoel ook mag zijn.

Alles helpt en iedereen heeft kwaliteiten die van grote waarde voor een ander kunnen zijn.Aad Beerens
Aad Beerens
3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page