top of page
  • Foto van schrijverCheyenne van Walsum

Constant Schorel

Bijgewerkt op: 15 apr.

Stevige schoenen

Ondanks dat hij al vanaf zijn geboorte met gezondheidsproblemen kampt, heeft Constant zich nooit compleet laten afremmen om de energie die hij wel heeft met anderen te delen. Of hij nou fietst door onze polders of wandelt door onze havenstad, vrijwel altijd neemt hij dan even plaats op een bankje of in het gras om te schrijven over de pracht die Nissewaard te bieden heeft.

Waar hij vroeger een onopvallend kind was dat zijn eigen weg ging, is Constant inmiddels juist doordat hij zijn eigen weg gaat een opvallende aanvulling voor onze gemeente geworden.


Hoe je het ook went of keert, Constant is altijd gedwongen geweest zijn eigen weg te gaan. Bij zijn geboorte had hij al COPD en naarmate hij ouder werd, kwamen er nog wat nare ziektes bij. In 1998 werd hij zelfs volledig afgekeurd, waardoor hij in plaats van fulltime met zijn handen te werken besloot zijn grenzen op te zoeken met vrijwilligerswerk. Zo richtte hij het wijkrestaurant op toen er ruimte vrijkwam in het wijkcentrum De Akkers, raakte hij betrokken bij organisaties zoals het Augusta Peaux Festival, nam hij deel aan verscheidene koren zoals het Groot Rotterdams Opera Koor en organiseert hij nu maandelijks de poëzieavonden in Murray’s.


De buurtpreventie

Tussen al deze wegen die Constant vandaag de dag bewandelt, is er één opvallende aanvulling voor de gemeente Nissewaard die ik hier graag wil toelichten: zijn inzet voor de buurtpreventie. Toen de buurtpreventie in 2005 werd opgericht behoorde hij namelijk tot de eerste lopers.

Nu, bijna 20 jaar later, loopt Constant nog steeds in dezelfde wijk als waar hij begonnen is.

Lopen bij de buurtpreventie betekent niet alleen dat hij zijn gewaardeerde wandeling met een leuke collega kan maken, maar ook dat hij actief zijn steentje kan bijdragen aan een nette, functionerende, veilige en nette wijk. Van alle problemen die er zijn op de wereld zijn er een aantal waar hij invloed op heeft en dat is zijn eigen buurt.


In de loop van tijd heeft Constant de sociaal maatschappelijke omgangsvormen best zien veranderen. Zo is hem opgevallen dat we niet meer in een maatschappij leven met alleen een democratische achtergrond, maar ook met culturen die een dictatuur gewend zijn of mensen die zijn opgegroeid in probleemlanden. Dat kan een probleem veroorzaken als mensen met verschillende achtergronden niet weten hoe ze met elkaar om moeten gaan.

‘Mensen zitten meer binnen,’ licht Constant toe. ‘Vroeger zag je heel veel kinderen buiten spelen en dat was goed. Zo leerden ze allemaal van elkaar hoe je met elkaar om moet gaan en raakten de ouders van hen vanzelf met elkaar aan de praat. Nu kennen de meeste bewoners hun eigen buren niet eens.’

Samenwerken in dezelfde buurt kan bijdragen aan trotse profilering dat kan resulteren in die gewenste wijk. Meelopen met de buurtpreventie is daarom voor Constant een ideale manier om namens de gemeente betrokkenheid te tonen naar al zijn buurtbewoners en het ook voor hen toegankelijker te maken hun steentje bij te dragen.


Voortdurende aanvulling

Ondanks dat zijn lichamelijke aandoeningen hem op veel gebieden beperken, blijft Constant op zoek naar de dingen die hem blij maken en blijft hij momenten creëren die dat mogelijk maken. Zo is hij nog meer van het wandelen in de lokale natuur gaan houden, is zijn passie voor architectuur een drijfveer geworden om nabije dorpen en steden te bezoeken, laat hij zijn creativiteit op de vrije loop door te schrijven en die verhalen met ons te delen en is zijn tuin zo ingericht dat hij aan de vijver kan genieten van alle vogels, egels en kikkers die zijn tuin passeren. Zijn boodschap aan alle lezers is daarom ook: ‘iedereen die zich geroepen voelt invloed uit te oefenen op de sfeer in de wijk is geschikt zich aan te sluiten bij de buurtpreventie. Je hoeft in Nissewaard niet ver te reizen voor schoonheid, het is hier allemaal.’

‘Wees blij dat je in Nissewaard woont en mag genieten van de schoonheid en vrijheid die ons geboden wordt. Wat is Nissewaard toch mooi hé!’

Constant Schorel
Constant Schorel


3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page