Terwijl wij als burgers van Nissewaard naar het dorp gaan om nieuwe kleren te kopen of de metro pakken om in de stad te komen, onze kinderen lopend naar school brengen of de auto naar werk pakken: achter al deze ‘normale’ dingen zitten mensen die regelmatig samenkomen om te bespreken of dit allemaal goed gaat en of er iets beter kan.
Eén van deze mensen is Jan Willem Mijnans, wethouder en trotse beheerder van de buurtpreventie.
Sportief in de politiek
Eerlijk gezegd was het nooit zijn droom om zo nauw met politiek bezig te zijn. Zijn ambitie was om sportleraar te worden en dat wist hij als klein ventje al. Die ambitie heeft hij nagejaagd en in 1987 slaagde hij van de sportacademie. Hij werd gymdocent op een basisschool, tennisleraar bij L.T.V. de Hartel en heeft een lange tijd op hoog niveau volleybal gespeeld.
In 1998 werd hij gevraagd voorzitter van de sportraad te worden in Spijkenisse en in 2002 werd hij raadslid van de lokale politieke partij ONS.
Toen hij in 2006 gevraagd werd als wethouder, kreeg hij onder andere de buurtpreventie onder zich.
De buurtpreventie
Jan Willem vindt de buurtpreventie een essentieel extra paar oren en ogen van de professionele instanties binnen de gemeente. Hij licht toe: ‘Sinds de invoering van de buurtpreventie gaat het aantal meldingen bij de instanties duidelijk omlaag. De verlichting doet het snel weer en de scheve paaltjes staan snel weer recht.’
De Nissewaardpeiling, die per enquête of per mail afgenomen wordt, toont ook objectief aan dat het leefbaarheidsgevoel blijft stijgen binnen de wijken waar er gelopen wordt.
‘Ik ben echt supertrots op deze groep vrijwilligers,’ vertelt hij mij met een triomfantelijke glimlach. ‘En ik hoop dat de vrijwilligers er zelf ook net zoveel plezier en bevrediging uithalen en weten dat ze het niet voor niets doen.’
Teamspeler
Waar Jan Willem vooral van kan genieten met betrekking tot de buurtpreventie, is als hij de vrijwilligers samen ziet komen bij de uitjes of gelegenheden. De saamhorigheid wekt het echte teamgevoel bij hem op.
‘Het is net als volleybal, dat kan je ook niet alleen doen,’ legt Jan Willem uit. ‘Zoals je bij een teamsport het publiek hebt dat je omarmt, zijn het in de wijken en kernen de bewoners.’
Samenwerken heeft Jan Willem van huis uit meegekregen. Zijn vader overleed toen hij vijf jaar was, waardoor zijn moeder hem en zijn drie broers alleen heeft opgevoed. Jan Willem praat met alle lof en respect over zijn moeder: ‘Ondanks dat we geen cent te makken hadden, ging alles door. Sport, vakantie, pianolessen, noem maar op. Mijn jeugd was plezierig, gezellig en liefdevol, zelfs wanneer ik de oude, vol met dichtgeplakte gaten, versleten spijkerbroek van mijn oudere broer moest dragen.’
Nieuw Nissewaard
Ondanks dat het dus nooit zijn droom was zo nauw met politiek bezig te zijn, is zijn portefeuille in de loop van tijd behoorlijk uitgebreid. Jan Willem beheert de openbare ruimte, de woningen en de economie. Hij is voorzitter van het samenwerkingsverband wonen regio Rotterdam en hij is betrokken bij de toekomstvisie van de stad: Nissewaard naar 2040.
Toch heeft hij nog wat tijd over om te tennissen en piano te spelen.
Bovenal speelt hij graag padelsport en je bent van harte welkom een keer te komen kijken!
Comments