
Waar kan je terecht als grote instanties je niet kunnen helpen, als je twijfelt of een dier een thuis heeft, of als je radeloos bent wanneer je een dier in nood ziet? Er zijn mensen die niet wegkijken, maar ondernemen. Corina is daar één van.
Van werken met je handen...
Als klein meisje groeide Corina al op tussen de koeien, schapen, honden en konijnen, maar van huis uit werd haar geleerd een vak te leren met je handen, omdat je dan altijd werk zou hebben. Dus dat is ze gaan doen. Als kapster, als schoonheidsspecialiste, als medisch pedicure, Corina volgde de ene opleiding na de andere en vond toen haar plekje bij de Koninklijke Landmacht. Daar ervaarde ze vrijheid in de natuur en het gevoel echt verschil te maken in de wereld. Tijdens deze periode volgde ze een HBO opleiding om aan de slag te gaan als podotherapeut binnen Defensie. Helaas werden er bezuinigingen ingezet, werd ze overtollig en moest ze ander werk vinden.
Na bijna twintig jaar voor Defensie gewerkt te hebben sloot ze haar carrière af als logistiek sergeant en maakte de stap naar de burgermaatschappij, waar ze begon te werken als podotherapeut. Al snel groeide ze door tot regioleider en daarna tot operationeel manager binnen de podotherapie. Om verder te komen in haar carrière pakte ze de studie bedrijfskunde op om hiermee door te kunnen groeien naar operationeel directeur.
...naar werken met dieren
Medio 2021 besloot het lot anders: Corina kwam in een flinke burn-out terecht. De passie voor dieren uit haar jeugd werd door deze moeilijke periode benadrukt en bleef groeien.
Vastberaden om er beter uit te komen besloot ze het roer compleet om te gooien. Van een goed salaris om de portemonnee te vullen, besloot ze werk te doen wat haar hart zou vullen.
Ze gaf gehoor aan haar roeping en rondde met succes de versnelde opleiding tot paraveterinair af. Hierna volgden nog meer opleidingen waaronder besluit houder honden en katten, en kattengedragsdeskundige.
Zodoende beëindigde Corina haar carrière als operationeel manager van een landelijke zorgketen om zich in te zetten voor de zwerfdieren in haar omgeving.
Een gevuld hart
Corina volgde al meerdere vermiste en gevonden Facebookgroepen, maar raakte nu nog meer betrokken. Ze werd al snel een moderator bij de Facebook-groep van Rotterdam en wilde helpen dieren weer thuis te krijgen. Ze schafte een chipreader aan, een vangkooi en werd steeds meer ingewijd in deze wereld. Momenteel is ze beheerder van Vermiste en gevonden huisdieren Rotterdam-IJsselmonde e.o. en Dier vermist gevonden Pernis Heijplaat Hoogvliet Albrandswaard Spijkenisse. Ook is er een fijne samenwerking met andere groepen, en blijft haar netwerk groeien met veel gelijkgestemde mensen.
Terwijl ze twee dagen in de week werkt als paraveterinair, besteedt ze de overige dagen met het helpen zoeken en herenigen van vermiste huisdieren (voornamelijk katten) van eigenaren. Dit is een succes. Corina legt uit: ‘Toen ik nog als operationeel manager werkte, was mijn wereld heel klein. Ik stapte de auto in, ging naar mijn werk, kwam thuis en dat was mijn bubbel. Maar nu ik met dit werk bezig ben, zie ik hoe groot het probleem van vermiste katten eigenlijk is. Hoeveel mensen hun huisdier kwijt zijn of hoeveel zwerfdieren er geen huis hebben.’
Corina raakte steeds meer in het wereldje van de vermiste katten verzeild en begon de meest mooie mensen te ontmoeten. Sinds haar stage werkt ze al samen met stichting Zwerfkatten Rijnmond, maar in de loop van tijd werd haar netwerk steeds meer uitgebreid met gelijkgestemde zielen, dierenartsen, paraveterinairs, verwante stichtingen, vermiste en gevonden dieren Facebookgroepen van andere regio’s, in sommige gevallen de politie, hulpverleners van dieren en veel lieve vrijwilligers. Allemaal mensen met een groot dierenhart. ‘Die samenwerking is zo belangrijk. Een dier kijkt niet of hij de grens van Rotterdam-IJsselmonde oversteekt naar Rotterdam-Zuid. Als je samenwerkt, kan je veel meer dieren thuis krijgen,’ vertelt Corina trots op al haar samenwerkingspartners. ‘Als er nu een zichtmelding is van een mogelijk vermist dier, staan er direct tientallen mensen klaar om te hulp te schieten.’
Zelf delen Corina en haar man hun huis met een hondje, zes katten, twee konijnen en twee goudvissen. Allemaal dieren met een rugzak: gered van de straat uit het buitenland of uit een prullenbak.
'Alle dieren moeten gewoon dier kunnen zijn,' zegt Corina. 'Zij hebben net zoveel recht op een mooi leven als wij dat hebben. Wij mensen zijn niet verheven of meer waard dan een dier. Daar zet ik me graag voor in.'
Niet gechipt, niet geregistreerd, niet gecastreerd
Het mooiste scenario is en blijft altijd dat er een melding wordt gedaan van een onbekende kat in iemands tuin. Dan stapt Corina in haar auto met haar chipreader op zak, leest ze de chip uit en blijkt het dier al enkele tijd vermist te zijn. De chip is volledig geregistreerd en Corina kan de eigenaar bellen. Ze brengt dan de vermiste kat thuis en het gezin is weer herenigd.
Helaas is dit een situatie die maar zelden voorkomt. Meestal is de kat namelijk niet gechipt, niet geregistreerd en niet gecastreerd. De gevolgen van deze samenhang kunnen dramatisch zijn. Niet gecastreerde katers zullen elkaar de straten uitvechten met een grote kans om kattenaids op te lopen. Terwijl ze wijken doorkruisen om een krolse poes te vinden verdwalen ze en steken ze gevaarlijke drukke wegen over. Alleen maar omdat hij niet meer helder kan nadenken en geleefd wordt door zijn hormonen. Met zekere regelmaat wordt er een kat aangereden die daaraan overlijdt of later aan zijn verwondingen komt te overlijden. Omdat de kat niet gechipt is, wordt de eigenaar vaak te laat, of helemaal niet achterhaald. Ook kan het voorkomen dat het dier wel gechipt is, maar niet geregistreerd. Contact opnemen met de eigenaar wordt dan een lastige klus. Daarom is ook die registratie zo belangrijk.
Corina gaat niet bij de pakken neerzitten vanwege dit soort omstandigheden. Dankzij al haar ervaring heeft ze nu een eigen stichting kunnen oprichten. De missie is: voorkomen dat huisdieren zwerfdieren worden. Het gebeurt met enige regelmaat dat een vermiste kat wijken verder gevonden wordt. Daarom is het van groot belang dat veel stichtingen en vrijwilligers van verschillende gebieden samenwerken. ‘De eerste 24 uur na een vermissing zijn het meest belangrijk,’ legt Corina uit. ‘Dan zal de kat nog in de buurt blijven, maar daarna zal hij gaan zoeken naar eten en dan steeds verder van huis raken.'
Wat kunnen wij doen?
Zie je een onbekende kat in je buurt en twijfel je? Schroom niet om er een melding van te maken! Dat een kat er gezond uitziet, wil niet altijd zeggen dat hij in de buurt woont. Bij twijfel, geef het beestje gewoon eten. Als het dier een huis heeft, gaat het vanzelf wel weer naar huis. Als een dier geen huis heeft, kan hij namelijk omkomen van de honger. Er is niks ergers dan een hopeloos zwerfdier die eten zoekt, maar van niemand eten krijgt. Eten geven kan je ook meer tijd geven een eigenaar te achterhalen.
De eigenaar achterhalen kan bij Nextdoor of Facebookgroepen. Via deze weg komt de melding bij iemand met een chipreader die de chip van het gevonden diertje kan aflezen.
Verder is Amivedi een grote, landelijke organisatie waar vermiste en gevonden dieren op geplaatst kunnen worden. Op hun website kan je filteren naar ras, haarkleur, castratie en locatie. Houd er rekening mee dat katten kilometers kunnen afleggen, of vermist kunnen raken door bij iemand in de bus gesprongen te zijn. De locatie is dus niet altijd betrouwbaar.
Als je zelf een kat hebt en je houdt van je dier dan doe je hem het grootste plezier hem te castreren, te chippen en te registreren. Ook als je een kat hebt die nooit buiten komt. Met het voorjaar in hun kop zijn ze watervlug en in één seconde de deur uitgerend. Zo ben je jouw kat snel kwijt.
Daarnaast is er voor niet gesteriliseerde poezen ook nog een extra groot risico op baarmoederkanker, wat je dus kan voorkomen met steriliseren. Ook worden poezen krols, of ze nou gezond zijn of niet. Continue een nestje kan hun gezondheid gigantisch in gevaar brengen. Buiten dat; kittens zijn zo schattig, maar ook deze worden groot. Daarbij neemt het aantal zwerfkatten in Nederland enorm toe, waardoor het aantal beschikbare plaatsen in dierenopvangcentra afneemt.
Als je huisdier gechipt is, vergeet hem dan niet te registreren bij databanken zoals NDG en Back Home Club. De kans is dan veel groter dat je vermiste diertje weer bij je thuis komt. Hoe fijn is het als je jouw geliefde kat weer thuis krijgt! Bij twijfel kun je altijd een chipcheck laten uitvoeren door een lokale chipchecker of je dierenarts. Chipcheckers zijn vaak verbonden bij Facebookgroepen van vermiste/gevonden dieren.
Verder is het belangrijk altijd naar je gevoel te luisteren.

Stichting Pawzz
Zoals eerder omschreven heeft Corina onlangs haar eigen stichting opgezet. De missie, het voorkomen dat huisdieren zwerfdieren worden, wil ze onder meer bereiken door het chippen van een huisdier aan huis, het uitlezen van een chip bij een gevonden dier, voorlichting geven aan buurtbewoners, het uitzetten van vangkooien, helpen met zoeken bij vermissingen (bijvoorbeeld met behulp van een warmtebeeldcamera), en tijdelijke opvang in gastgezinnen. Al moet ze maanden met een vangkooi het vertrouwen winnen van een vermiste kat, het maakt Corina niets uit. Veel zwerfkatten hebben ooit een thuis gehad, en elk dier verdient een kans om weer een thuis te krijgen en liefde te ontvangen.
Stichting Pawzz ontvangt geen subsidies, waardoor Corina zelf opdraait voor alle kosten die hierbij komen kijken.
Deze video toont een vangactie in de praktijk. Helaas gebeurt het vaak genoeg dat er opeens een egel of een ander wild dier de vangkooi inloopt. Ook gebeurt het regelmatig dat de kat die je wil vangen er maar naast blijft zitten, of omheen blijft lopen. Ook kan het gebeuren dat de klep dichtwaait (bij goedkopere varianten) en het dier daarmee wordt afgeschrikt. Het gebruiken van een vangkooi vereist veel geduld, maar wordt ook echt afgeraden als je er geen verstand van hebt. Dieren kunnen zich er ook in klemlopen, waardoor het belangrijk is er of zelf altijd bij te zijn, of er altijd een live camera op gericht te hebben waar je op meekijkt. Het is belangrijk het dier zo snel mogelijk uit zijn benaderde situatie te halen, wanneer hij gevangen is.
Wat gebeurt er dan?
Na een tijdelijke opvang in gastgezinnen en de eigenaar wordt niet meer gevonden, of is definitief niet meer in staat voor het dier te zorgen, wordt het dier, na een volledige gezondheidscheck door een arts, ter adoptie gesteld. Na twee weken op Amivedi gestaan te hebben, krijgen de diertjes zo een kans op een fijn thuis. Voor adoptie worden alle dieren volledig gevaccineerd, gecastreerd, gechipt en geregistreerd.
Toekomstbeeld
Het toekomstbeeld van de stichting is Pawzz als een overkoepelend orgaan te laten fungeren en uit te breiden met dierenartsen (voor vaccinaties, castraties/sterilisaties en directe hulpverlening) en ruimte te hebben om een veilige plek te creëren voor katten die herplaatsbaar zijn, maar ook voor katten die nergens meer terecht kunnen. Het moet een plek worden waar eenzame ouderen kunnen komen voor een kopje koffie en een knuffel, en waar probleemjongeren de waardevolle interactie kunnen ervaren met de katten in de opvang.
Dankzij de samenwerking met tal van mooie mensen om haar heen wordt het mogelijk gemaakt zwervende katten thuis te brengen of een thuis te geven. Dat is wat haar hart vult, regelmatig gepaard met tranen. Maar het zijn geen tranen van verdriet, maar juist van geluk. Want wat is er nou mooier dan het verbinden van mens en dier?

Website: https://stichting-pawzz.nl/
De website is in onderhoud, waardoor nog niet iedere pagina zichtbaar is. Je kan je wel al aanmelden als gast- of adoptiegezin, eenmalig doneren of een afspraak maken om je huisdier te laten chippen.
Email: info@stichting-pawzz.nl
Telefoon: 06 41982812

Comments