top of page
  • Foto van schrijverCheyenne van Walsum

Het netwerk van de moedigen

Logo Dordtse Helden

Stel jezelf eens een samenleving voor waarin het vanzelfsprekend is dat mensen naar elkaar omkijken. Een samenleving waarin verschillende culturen te vinden zijn, maar waarin al deze verschillende culturen goed met elkaar overweg kunnen. Dat klinkt bijna als een sprookje, vind je niet? Het mooie hieraan is: dit is geen sprookje of fantasie, maar iets dat op meerdere plekken aan het gebeuren is!

Graag neem ik je mee naar Dordrecht, de stad waar Stichting Netwerk Dordtse Helden effectief bezig is deze maatschappij te realiseren.


De verbindende stichting

Netwerk Dordtse Helden is een stichting die is ontstaan voor het verbinden van mensen die zelf geen netwerk hebben. De initiatiefnemers van deze stichting zijn Marion van Bruggen en Jacorien Littooij.


Marion is opgegroeid in een christelijke omgeving waarin het veilig en harmonieus voelde. In haar familie en kennissenkring was het vanzelfsprekend om elkaar te helpen. Toen Marion de studie Social Work in Ede ging doen, kreeg ze een breder beeld van de maatschappij en kwam ze in contact met doelgroepen waar ze tot die tijd nog niet mee in aanraking was gekomen. Ook met mensen voor wie het in hun omgeving niet zo vanzelfsprekend was om naar elkaar om te kijken.

Dit zorgde voor de wens om iets voor deze mensen op te zetten en plaatste ze in 2018 een vacature om een tweede pionier te vinden.


Jacorien zag de vacature kort voordat zij toevallig net als Marion bij een netwerkbijeenkomst van Youth For Christ aanwezig was. Ze raakten met elkaar aan de praat, er was een klik en de ontmoeting leek zo te moeten zijn.

Nu, vijf jaar later, is de stichting niet meer weg te denken uit de Dordtse maatschappij.




Marion van Bruggen
Marion van Bruggen



Jacorien Littooij
Jacorien Littooij


De bron

We vinden de bron van Netwerk Dordtse Helden ruim 2.000 jaar geleden, toen er een man leefde die belangeloos andere mensen hielp. Hij had juist oog voor de mensen die een beetje links lagen in de maatschappij.

Jacorien en Marion zien Jezus als inspiratiebron en willen de liefde van God aan anderen doorgeven met daden. ‘Iedereen wil in de basis gehoord en gezien worden,’ legt Jacorien uit. ‘Dat geldt voor de hulpontvangers en voor de vrijwilligers. Als je dat kan geven, dan geef je iets waardevols.’


Het valt op dat oordelen als sneeuw voor de zon verdwijnen, wanneer mensen met elkaar in verbinding komen en echt met elkaar praten. Netwerk Dordtse Helden streeft naar een netwerk dat voor iedereen toegankelijk is en waar iedereen zichzelf mag zijn.

‘Ieder mens komt in het leven situaties tegen waarin je hulp nodig hebt van anderen, maar vaak durven we die hulp niet te vragen. En zomaar iemand gaan helpen, dat durven we ook niet altijd.’ vertelt Marion, die dit maar al te goed begrijpt. Hulp vragen én helpen: er is moed voor nodig.


Jonge helden

De stichting richt zich op jongeren, omdat zij een grote rol spelen in de toekomst van de maatschappij.  

‘Als jongeren de kans krijgen zichzelf te ontwikkelen en het belang van hun talenten voor anderen ontdekken, heeft dat invloed op de hele samenleving,’ legt Jacorien uit.

Het streven is een Dordtse samenleving waarin mensen voor elkaar klaarstaan en zich met elkaar verbonden voelen. Bij Netwerk Dordtse Helden kunnen jongeren een MDT (maatschappelijke diensttijd) doen. Er wordt een activiteit gezocht waar de jongere enthousiast over is. Wie dat wil, kan na deze MDT bij Netwerk Dordtse Helden aangesloten blijven. Het is ook goed als iemand gewoon weer verder gaat op een eigen pad, maar dan nemen ze wel de opgedane levenservaring mee.

‘Het mooiste dat ik uit de evaluatiegesprekken met de MDT-jongeren haal, is dat zij veel geleerd hebben over wat zij kunnen, over hoe het leven voor sommige mensen kan zijn en dat de dankbaarheid van de hulpontvangers ongekend is,’ vertelt Jacorien met trots voor de jongeren. ‘Je hoeft geen grote dingen te doen om een verschil te maken. Dankzij vrijwilligerswerk merk je dat je iets te bieden hebt aan de maatschappij.’


Marion adviseert: ‘Ga voor jezelf uitzoeken welk soort vrijwillige inzet jou energie geeft. Is het bijvoorbeeld de ontmoeting met nieuwe mensen, het helpen, het inspireren met jouw hobby’s of talenten, het opzetten van iets wat er nog niet is of je steentje bijdragen aan de maatschappij in het algemeen? Als je iets graag doet, kun je er vaak ook meer impact mee maken dan je denkt.’


Aansluiten bij netwerk

Wil jij ook deel uitmaken van zo’n bijzonder netwerk? Aansluiten is mogelijk! Als Dordtse Held deel je jouw kwaliteiten, tijd en aandacht met een ander. Bijvoorbeeld met voetballen, kletsen, wandelen, schrijven of kunst maken. Het is bij Dordtse Helden niet de bedoeling dat je iets tegen je zin doet. Maar als je jouw passie kan inzetten om een ander te helpen, gaat er een wereld voor je open.


Mijn verhaal

Mijn passie is bijvoorbeeld schrijven en dankzij Netwerk Dordtse Helden heb ik zulke mooie mensen mogen interviewen, dat ik nu zelf ook heel anders in het leven ben gaan staan. Ik ben bij mensen langs geweest die puur vanuit liefde handelen, mensen die belangeloos een ander willen helpen, mensen die zich niet druk maken om kleine dingen en gewoon dankbaar zijn voor alles dat het leven te bieden heeft.


Ik ben in dit proces niet beoordeeld, maar juist gewaardeerd. Ik heb in mijn leven nog nooit zoveel erkenning en waardering gehad als sinds ik mag schrijven voor Netwerk Dordtse Helden. Het geeft me zelfvertrouwen om zoveel meer goede dingen te doen, want het kan! Liefde geven kan altijd en als je opeens continu in verbinding komt te staan met allemaal andere mensen die liefde geven, dan versterk je elkaar echt. Het enige dat je ervoor hoeft te doen om je zo sterk verbonden te voelen, is iemand anders helpen met jouw passie, tijd of energie. De rest komt vanzelf.





Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page